top of page

GUIA DIDÀCTICA

​

Aquesta és una activitat que originàriament forma part del projecte educational C3 Project (Creation of Scientific knowledge) i el Syllabus ABP/IBSE Itinerary ProyectandoBioGeo, en anglès, i ha estat traduïda al català per dur-la a terme als centres on aquesta és la llengua vehicular. La web de l’activitat en anglès és https://sites.google.com/a/xtec.cat/gondwanatales.

 

Aquesta activitat està dirigida a alumnes de secundària, entre 14 i 18 anys. L’activitat i tots els materials didàctics estan dirigits als estudiants, per tant, es pot donar directament l’adreça de la web als alumnes per poder dur-la a terme. Aquesta és una de les raons per les quals no es donen respostes correctes (trobareu una explicació més detallada a IBSE).

 

Aquesta activitat és una activitat que també es pot dur a terme a l’aula sense ordinador, imprimint els materials.

 

A més de la Guia Didàctica,  teniu una explicació més ampliada de l’aplicació i dels resultats obtinguts (en castellà) al següent article:

 

Una secuencia didáctica de modelización, indagación y creación del conocimiento científico en torno a la deriva continental y la tectónica de placas. Revista Eureka sobre Enseñanza y Divulgación de las Ciencias (2015), 12(1), 186-197. J. Domènech

 

Els comentaris són benvinguts, i si feu qualsevol modificació de l’activitat, podeu posar-vos en contacte tant amb l’autor original del projecte com amb els responsables de l’adaptació al català. Penseu que qualsevol millora pot ser útil per altres mestres i estudiants.

​

​

​

​

DESCRIPCIÓ DE L'ACTIVITAT

​

La tectònica de plaques i els seus efectes sobre la constitució dels mars i els continents són models clau en l'educació científica. Les evidències fòssils normalment s'ensenyen en clau demostrativa quan s'introdueixen els descobriments de Wegener sobre Pangea.

 

Per tal d'introduir l'educació científica basada en la indagació (ECBI) enfocat a aquest tema, proposem "Gondwana Tales", una activitat en la qual es demana als estudiants a utilitzar les dades fòssils per a reconstruir la història geològica d'un planeta imaginari.

 

Agrupats en equips independents, a cada equip se’ls facilitaran columnes estratigràfiques de diversos llocs que contenen successions faunístiques d'organismes reals existents en el passat a la Terra.Als estudiants se'ls diu que han de reconstruir un model de l'evolució dels continents, fent els càlculs de les edats relatives dels fòssils, i relacionant cada fòssil a una era geològica. Els diferents equips tenen informació incompleta i complementària.

 

Després d'una primera etapa on han de proposar un model parcial basada en dades incompletes, cada equip rep un científic visitant d'un altre equip. Això suposa un esdeveniment de comunicació científica informal. Aquest procés es porta a terme diverses vegades, amb la participació d'un debat en cada equip per tal d’aconseguir un model de consens final creat per tota la classe.

 

La resposta correcta no es dóna als estudiants, ni tan sòls al final de l'activitat, per mantenir l'activitat sota els paràmetres de l'experiència científica real, on no hi ha una "resposta correcta" per comparar. En lloc d'això, i seguint les normes ECBI, es proposa una reflexió sobre el procés.

 

La manca d'informació completa i la necessitat de col·laborar són part de la dinàmica de l'aula enfocades a la comprensió del procés de creació del coneixement científic.

​

​

​

​

INDICACIONS PER APLICAR L’ACTIVITAT

 

Aquesta activitat s'ha realitzat com a seqüència de WPP (taller, de projecte, cartera).

 

Durant les sessions del projecte, no expliqueu res als vostres alumnes. Ells seran capaços d'aprendre per si sols. N'hi ha prou amb que ells treballin, i observeu les seves discussions.

 

Els docents tindreu l'oportunitat de recollir les explicacions i el seu treball. Deixem que parlin entre ells, fins i tot entre els diferents equips. La ciència és un procés social. Els científics no en diuen copiar o fer trampa. En diuen la construcció del coneixement, i en general passa en congressos i seminaris. Feu que els vostres estudiants pensin, i expliqueu-los que esperes el millor d’ells.

 

 Durant les sessions de Portfoli, han de treballar de forma individual. Fóra bo fer almenys 4 sessions de portfoli, 10 minuts de durada cadascuna. Feu fer als estudiants una veritable reflexió sobre el que estan aprenent, com estan aprenent, i quins són els resultats de l'activitat.

 

Durant les sessions de tallers, expliqueu-los els aspectes teòrics i històrics que figuren a la secció Recursos. Aquestes sessions haurien de ser de només 15 minut, i no s’ha de fer explícita cap relació d'aquests aspectes teòrics amb el projecte. Són els estudiants els que han de fer aquesta relació. Això és important, ja que els fa fer practicar la seva capacitat de transferir models teòrics a noves situacions. Pot ser que demanin fer nous tallers en alguns aspectes. Feu-ho, o animeu-los a fer un taller per als seus companys, però evitar sempre tocar aspectes s’han d’anar concretant al projecte.

​

​

​

​

CALENDARI I ORGANITZACIÓ DE CLASSE

 

Sessions de projecte

  • Pas 1: Treballar en equips de tres. Una de les sessions (1h)

  • Pas 2: Treballar en equips de tres, reorganitzats de la sessió anterior. Una de les sessions (1h)

  • Els passos 3 i 4: Treballar en equips de tres, mantenir els mateixos equips que en el pas 2. Dues-Tres sessions (2-3 x 1h)

  • Pas 5: Els mateixos equips que en l'etapa precedent. Dues sessions, complementades per deures.

 

Les sessions de portfoli i dels tallers han de ser inserides en aquest calendari segons les necessitats i possibilitats del projecte.

 

Heu ha de considerar 2 hores addicionals per al portfoli (40 x 10 sessions min) i sessions dels tallers (5 x 15 sessions min).

Heu de tenir en compte que no hi haurà canvis en la composició dels equips des del principi fins al final.

​

​

​

​

INDICACIONS A TENIR EN COMPTE A L'HORA DE DESENVOLUPAR L'ACTIVITAT

​

Aquesta activitat es va a realitzar com a seqüència de WPP (taller, de projecte, cartera).

 

  • Durant les sessions del projecte no expliqueu res als vostres alumnes. Ells seran capaços d'aprendre per si sols. N'hi ha prou amb que ells treballin, i amb que observeu les seves discussions. Els docents tindreu l'oportunitat de recollir les explicacions i el seu treball durant aquestes sessions. Deixem que parlin entre ells, fins i tot entre els diferents equips. La ciència és un procés social. Els científics no en diuen copiar o fer trampa. En diuen la construcció del coneixement, i en general passa en congressos i seminaris. Feu que els vostres estudiants pensin, i explica’ls que esperes el millor d’ells.

 

  •  Durant les sessions de portfoli, han de treballar de forma individual. Fóra bo fer almenys 4 sessions de portfoli, de 10 minuts de durada cadascuna. Feu fer als estudiants una veritable reflexió sobre el que estan aprenent, com ho estan aprenent i quins són els resultats de l'activitat.

 

  • Durant les sessions de tallers, expliqueu-los els aspectes teòrics i històrics que figuren a la secció Recursos. Aquestes sessions haurien de ser de només 15 minuts, i no s’ha de fer explícita cap relació d'aquests aspectes teòrics amb el projecte. Són els estudiants els que han de fer aquesta relació. Això és important, ja que els fa fer practicar la seva capacitat de transferir models teòrics a noves situacions. Pot ser que demanin fer nous tallers referents a altres continguts o aspectes. Feu-ho, o animeu-los a fer un taller per als seus companys, però evitar sempre tocar aspectes s’han d’anar concretant al projecte.

​

​

​

​

CALENDARI I ORGANITZACIÓ DE CLASSE

 

Sessions de projecte

  • Pas 1: Treballar en equips de tres. Una de les sessions (1h)

  • Pas 2: Treballar en equips de tres, reorganitzats de la sessió anterior. Una de les sessions (1h)

  • Els passos 3 i 4: Treballar en equips de tres, mantenir els mateixos equips que en el pas 2. Dues-Tres sessions (2-3 x 1h)

  • Pas 5: Els mateixos equips que en l'etapa precedent. Dues sessions, complementades per deures.

 

Sessions de portfoli i tallers han de ser incloses en aquest calendari segons les necessitats i possibilitats del projecte.

 

Heu ha de considerar 2 hores addicionals per al portfoli (en sessions de 10 minuts) i sessions dels tallers (5 x 15 sessions min).

Heu de tenir en compte que no hi haurà canvis en la composició dels equips des del principi fins al final.

​

​

​

​

SOBRE ECBI (Inquiry-Based Science Education)

 

Alguns dels principis de la ECBI que s’han utilitzat per construir aquest lloc i l'activitat didàctica són els següents:

 

  • Els científics generen teories científiques basades en l'evidència, però no troben respostes definitives. La ciència real no té un llibre de "respostes correctes" on es pugui contrastar si les conclusions són correctes. "Processos correctes" i "la millor explicació" és el màxim que es pot obtenir en la ciència real.  És per això que aquesta activitat no ofereix una "resposta correcta" de l'evolució de les posicions i formes dels continents. Per descomptat, l'activitat s'ha desenvolupat a partir d'una evolució concreta, però no la compartirem. És el millor que podem fer pel seu esperit científic.

  • El coneixement i les idees científiques canvien amb el temps i estan obertes a revisió ja que la nostra comprensió del món al voltant de nosaltres evoluciona. L'educació no vol dir transmetre una falsa sensació de seguretat. Educació significa ensenyar com fer front a la incertesa, per prendre decisions i assumir riscos. No consisteix en confirmar si tenen la resposta correcta o no. En cas de malentesos, només cal preguntar si el seu procés és correcte i els seus resultats coherents. Respongueu amb preguntes les seves preguntes, o ajudeu-los a formular unes preguntes millors. Les "solucions correctes" o els "professors savis" no estaran presents en la seva vida per sempre. Ensenyem-los com organitzar-se sense aquestes solucions i sense els professors.

  • La ciència és una activitat social i creativa. Construir i contrastar hipòtesis, interpretar les dades de diferents formats i ajustar un model abstracte com a causa, identificar de patrons i establir relacions, discutir els resultats i justificar conclusions, són competències clau que l'aprenentatge de ciències ha d'incloure com una prioritat, no només perquè siguin millors científics, però perquè siguin ciutadans crítics.

​

​

​

bottom of page